Meierij logo

Beter vlees

SMAAK

Beter van smaak

Ons rundvlees is afkomstig van koeien van het ras Limousin. Hoewel het ras zijn oorsprong vindt in Frankrijk, zijn onze dieren zijn allemaal in Nederland geboren.

De Limousinrunderen hebben door natuurlijke selectie specifieke kenmerken ontwikkeld: sterke gezondheid, soberheid en goede moedereigenschappen. Daardoor kunnen de dieren zich in de natuur prima redden en komen de kalfjes op natuurlijke wijze ter wereld.

Het ras kenmerkt zich door onder natuurlijke omstandigheden excellent vlees te leveren. Het vlees is mals, het heeft een fijne vezel, een mooie donkerrode kleur en een uitgesproken rijke smaak. Bovendien bevat het vlees een verhoogd gehalte gezonde vetten (CLA, omega 3) doordat onze koeien alleen kruidenrijk gras en hooi eten.

Voor het bereiden van rollades, hamburgers en worsten maken we alleen gebruik van ongeraffineerd zeezout, natuurlijke kruiden en specerijen. Kunstmatige en chemische stoffen als aroma´s, smaakversterkers en andere E-nummers zult u bij ons niet aantreffen. Alle vleesproducten zijn bovendien glutenvrij.

Het rundvlees dat we verkopen is afkomstig van volwassen koeien van eigen boerderij. Dit vlees bezit veel meer smaak dan van een jong dier. Door de rijping na de slacht wordt de smaak nog meer geconcentreerd en wordt het vlees bovendien net zo mals als van een jong dier.

Vlees op bord
Koeien bij water

DIER

Beter voor het dier

Onze dieren gaan hun natuurlijke gang, vinden we belangrijk. Daarom houden we ze in de natuurlijke familiekudde. Dit betekent dat de koe zelfstandig afkalft en het kalf na de geboorte opgroeit en blijft zogen bij de moederkoe en hun vader, de stier. Vanaf het voorjaar tot in de herfst loopt de kudde dag en nacht buiten in de wei. In de winter groeit er te weinig gras in de wei en lopen de koeien los in ruime stallen, waar ze in de zomer gewonnen kuilgras en hooi voorgeschoteld krijgen.

Het voer is van hoogwaardige kwaliteit en gezond is. Hieronder verstaan we dat het kruiden moet bevatten, veel energie en weinig eiwit naar verhouding. Bovendien moeten de koeien er goed op kunnen herkauwen.

De koeien eten dit kuilgras of hooi en hebben beschikking over een vitaminen en sporenelementenmengsel als ze daar behoefte aan hebben. Ons vee is gezond en heeft een goede natuurlijke weerstand. Entingen en behandelingen met antibiotica zijn bij ons dan ook overbodig.

MILIEU

Beter voor het milieu

Koeien zien we als een essentiële schakel in de natuurlijke kringloop die we in stand houden. Ons vee zorgt namelijk voor mest, wat weer voeding is voor het gras en dat is weer de natuurlijke voedselbron voor de koeien.

Op de boerderij houden we ook de kringloop zo goed mogelijk gesloten. Dit doen we door de mest in de stallen te laten rijpen en onder gunstige omstandigheden en in kleine hoeveelheden over het land te rijden. Met deze aanpak beperken we de emissies van mineralen naar het milieu met als gunstig resultaat dat we geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben om het gras goed te laten groeien.

Het voer is volledig afkomstig van eigen grond. 

Sinds een aantal jaren werken we in overleg met een natuurvereniging ook aan beheer van onze weilanden en aan de slootkanten. Onze inspanningen resulteren erin dat weidevogels het gebied weer aantrekkelijk vinden en steeds vaker terugkeren en in de slootkanten er meer zeldzame plantensoorten groeien.

Koe drinkt water
Koe nummer

GECONTROLEERD

Beter gecontroleerd

Nergens ter wereld wordt het voedsel en de productie ervan zo intensief gecontroleerd als in Nederland. Zowel op het gebied van dierwelzijn, diergeneesmiddelen, diergezondheid, dierziekten en hygiëne.

Het vlees van ons is volledig traceerbaar tot de koe. Al onze koeien hebben een naam en ook een uniek 9-cijferig nummer in het oor, vergelijkbaar met ons burgerservicenummer. Voor het 9-cijferig nummer staat de landcode waar de koe geboren is.

Op het etiket van de verpakking van het vlees staat een unieke 9 cijferige ID-nummer van de koe vermeld. Ook dat is het voordeel van ons streekproduct.

REGIO

Beter voor de regio

Alle mensen en toeleveranciers die een bijdrage leveren aan de totstandkoming van onze rundvleesproducten komen uit de regio. Veevoerleverancier, slachthuis, kruidenleverancier, onderhoudsmonteurs voor de technische installaties, ze komen allemaal uit de regio. Ons rundvlees levert dus ook zijn bijdrage aan de regionale economie en werkgelegenheid en is dus met recht een streekproduct.

Daarnaast houden onze koeien het prachtige groene gebied in stand en leveren ze een bijdrage aan het beheer van natuurgebieden in de regio.

Liefheersbeestje
Boer ligt naast koeien

BOER

Beter voor de boer

We genieten ervan om dieren te houden, om onze producten te maken en rechtstreeks aan u te leveren. Daarnaast geven we u graag een stukje voorlichting te geven over de landbouw en veehouderij. Ons vlees anoniem verkopen aan de reguliere handel of door middel van een keurmerk zou afbreuk aan het respect wat we hebben voor de koeien en de liefde waarmee we ze verzorgen.

Portomonnee

Beter voor uw portomonnee

Door rechtstreeks bij de boer(in) te kopen, profiteert u van het voordeel dat de tussenhandel anders in zijn zak steekt. Zo kunt u voor een eerlijke prijs, puur rundvlees bestellen van topkwaliteit. Onderscheidend in de uitstekende smaak, de manier waarop het rundvlees tot stand komt, als het gemak waarmee u kunt bestellen en het bezorgd kan worden.