Vers vlees bestellen

Afgelopen week hebben we weer een koe laten slachten. Dus u kunt weer vers vlees bestellen!

Aanstaande dinsdag hopen we het vlees in te pakken. Tot en met maandag 26 november kunt u uw bestelling doorgeven. U kunt ook speciale wensen doorgeven wat betreft het gewicht of delen die niet op de prijslijst staan. Vanaf woensdag 28 november staat uw bestelling klaar om op te halen.

Hieronder nog een mooie najaarsfoto van koe Marieke met veelbelovend kalf Orieke. Zo lang de bodem nog niet te drassig is mogen de koeien nog buiten blijven.

Na 20 jaar succes op de nationale limousinshow

Dit jaar is het precies twintig jaar geleden dat we limousinkoeien hebben op de boerderij. De eerste limousinkoeien waren Maartje, Marije, Gardina en Gentille. De laatste twee kochten we op een veiling terwijl ze drachtig waren. De nakomelingen van die koeien stonden aan de basis van Lilly en Nina, de koe en pink waar we afgelopen weekend mee naar de nationale limousinkeuring in Marienheem gingen. En met succes, want onverwacht werd Nina de kampioen bij de pinken.

We hebben verschillende keren meegedaan met de nationale keuring en ook wel prijzen gewonnen, maar nog nooit hadden we een kampioen. Meestal werden er dieren kampioen die maanden lang met een speciaal voerrantsoen klaargestoomd werden voor de keuring. Wij haalden de koeien meestal pas een week voor de keuring uit de wei gehaald om ze tam en halstermak te maken en dan kwamen ze op de keuring massa tekort ten opzichte van de andere dieren. Nu we de laatste twee jaar bezig zijn met stripgrazen, hebben we het niet anders aangepakt. We hebben wel het gevoel dat we het stripgrazen steeds beter in de vingers krijgen en ook de koeien en het gras hebben het systeem beter leren kennen. Daardoor is de hergroei van het gras beter, zijn de koeien gezonder en groeien ze beter.

De avond voor de keuring. Lilly en Nina staan er keuring gewassen en geschoren bij.

De week voorafgaand aan de keuring is het altijd hectisch. De dieren moeten tam gemaakt worden en aan een halster leren lopen. Verder moet er bloed onderzocht worden op verschillende dierziektes, de dierenarts moet ze klinisch controleren op besmettelijke (huid)aandoeningen. Kort voor de keuring moeten ze gewassen, de staarten mooi opgeschoren, gekamd en gepoetst worden zodat ze de dag van de keuring op hun mooist staan te glimmen.

Nina en Lily op de stand

Op de zaterdag van de keuring moesten we op tijd weg om voor 8.00 uur in Marienheem te zijn. Gelukkig ging de reis voorspoedig en kwamen de dieren redelijk rustig bij het keuringsterrein aan. Na ze even afgespoeld te hebben, kwamen ze op de stand aan, waar ze meteen hooi gingen eten en wij ze nog een keer oppoetsten.

De eerste plaats voor Nina (links)

Als eerste was de beurt aan Nina. Zij een hoornloze dochter van Ianis x Linda, is anderhalf jaar oud en is het toonbeeld van onze eigen fokkerij, ze is namelijk de zevende generatie, na de stammoeder Gardina, die bij ons geboren is. In de rubriek pinken werd ze op de eerste plaats gezet door de jury vanwege haar mooie bespiering, fijnheid en correcte bouw. En omdat er maar een rubriek pinken was, was ze dus meteen officieus kampioen. In de middagronde waar alle eerste en tweede geplaatste dieren uit hun rubriek de strijd aan gaan voor het kampioenschap werd de keuze van de jury nogmaals bevestigd en was het kampioenschap een feit.

Lilly op de tweede plaats (rechts)

Onze koe Lilly moest het in haar rubriek opnemen tegen de meervoudig nationaal kampioene Corien. Lilly is de zesde generatie na stammoeder Gentille. Met haar jonge leeftijd van 3,5 jaar was ze niet opgewassen tegen het formaat en gewicht van de elfjarige Corien. Meer dan een tweede plaats zat er voor haar dus niet in.

Voor ons was het een bijzonder geslaagde dag. Ook het contact, vergelijken en bediscussiëren met collega-limousinfokkers is altijd leuk. Na een lange terugreis, die dankzij file nog langer duurde, kwamen de Lilly en Nina tegen de avond weer veilig thuis, waar ze vanwege het mooie weer, meteen weer rustig de wei in konden. En wat was het eerste dat ze deden?

Grazen alsof ze niet weggeweest waren!

Nina en Lilly weer in de kudde

Vers vlees bestellen, rookworst en stoofvlees

Afgelopen week hebben we weer een koe laten slachten. Dus u kunt weer vers vlees bestellen! Verder hebben we speciaal voor dit najaar echte limorookworst en stoofvlees gemaakt. Boeuf Limousin op is stoofvlees op z’n vlaams met bruin bier en Boeuf Bourgignon is met weidechampignons uit ons eigen grasland gemaakt.

Aanstaande dinsdag hopen we het vlees in te pakken. Tot en met maandag 29 oktober kunt u uw bestelling doorgeven. U kunt ook speciale wensen doorgeven wat betreft het gewicht of delen die niet op de prijslijst staan. Vanaf woensdag 31 oktober staat uw bestelling klaar om op te halen.

Meierij hoen

Dit voorjaar hebben we een groot mobiel kippenhok, ofwel een chicken-tractor gebouwd. Het hout en de platen waren allemaal restmateriaal wat we hadden liggen op de boerderij, alleen het gaas hebben we moeten kopen. Aan een kant hebben we wielen gemonteerd, waardoor het hok gemakkelijk te verplaatsen is. Dit doen we dan ook iedere middag. Aan het eind van de middag is het gras het smakelijkst omdat dan het suikergehalte het hoogst is. Dat is dus het ideale moment om de kippen van een nieuw stuk gras te voorzien.

Naast gras krijgen de kippen biologisch krachtvoer, zelfgeplette gerst, schelpen en zeezout bijgevoerd voor de essentiële mineralen en sporenelementen. Door het dagelijks verplaatsen wordt de mest van de kippen ook gelijkmatig over het gras verdeeld. Allemaal voordelen dus!

En de kippen deden het geweldig, zijn flink gegroeid en de eerste lichting hebben we inmiddels ‘geoogst’ omdat ze plaats moesten maken voor een nieuwe toom kuikens. Van nu af zijn ze te bestellen als Meierij hoen via de webshop als hele of halve kip. De eerste reacties die we kregen waren vol lof over de smaak. Kruiden gebruiken is eigenlijk niet nodig.

 

Vers vlees en dieren in de wei

Afgelopen week hebben we weer een koe laten slachten. Dus u kunt weer vers vlees bestellen!

Aanstaande dinsdag hopen we het vlees in te pakken. Tot en met maandag 7 mei kunt u uw bestelling doorgeven. U kunt ook speciale wensen doorgeven wat betreft het gewicht of delen die niet op de prijslijst staan. Vanaf woensdag 9 mei staat uw bestelling klaar om op te halen.

Dan nog wat voorjaarsnieuwtjes:
Sinds kort hebben we kuikens in een chicken tractor, een uit Amerika overgewaaid idee om kippen te houden in de wei. Iedere dag krijgen ze een nieuw stuk gras wat ze kaal mogen eten inclusief kevertjes en wormen en vervolgens bemesten. De chicken tractor bied ze beschutting tegen wind en regen en bescherming tegen roofvogels. Onder de overkapping beschikken ze over biologisch voer en water. Blije kippen!

 

Verder konden vorige week eindelijk de koeien met kalfjes de wei in. De weken ervoor was de grond nog veel te nat en zompig. Het werd wel hoog tijd, want inmiddels het gras al flink lang.

 

En sinds gisteren lopen onze koeien weer in het natuurland in Vreeland, waar ze het vanmorgen vroeg al prima naar de zin hadden. Ook daar leveren ze weer een bijdrage aan het natuurbeheer en een mooi landschappelijk plaatje. Genieten!

Vers vlees bestellen

Afgelopen week hebben we weer een koe laten slachten. Dus u kunt weer vers vlees bestellen!

Aanstaande dinsdag hopen we het vlees in te pakken. Tot en met maandag 16 april kunt u uw bestelling doorgeven. U kunt ook speciale wensen doorgeven wat betreft het gewicht of delen die niet op de prijslijst staan. Vanaf woensdag 18 april staat uw bestelling klaar om op te halen.

De Limo-rollade, ambachtelijk versneden en geknoopt en met alleen zeezout en pure kruiden: peper, foelie, nootmuskaat en gember. Heerlijk!

 

Voorjaar

Ja hoor, ook op de boerderij is de lente aangebroken! Het eerste kalf van dit jaar is geboren. Een prachtig vaarskalf van Isabel. Moeder en dochter maken het uitstekend.

We hebben haar Obelle genoemd. Dit jaar is namelijk de letter O aan de beurt. De vader van het kalf is onze Ianis. Het kalfje zal dus ‘natuurlijk hoornloos’ zijn omdat Ianis dit vererfd.

Sinds vorig jaar krijgen al onze koeien Keltisch zeezout over het voer. Dit pure zeezout bevat ongeveer 90 verschillende mineralen en we hebben de indruk dat de koeien sinds we dit voeren nog fitter zijn en nog meer weerstand hebben. Zo ook de pasgeboren kalveren. Ook Obelle was direct na de geboorte actief en sterk. Binnen een kwartier stond ze op haar wankele benen en na een half uur stond ze al te drinken bij haar moeder. Vooral snel na de geboorte de eerste biest (melk) drinken is belangrijk voor het kalf. Biest bevat heel veel antistoffen en biedt dus bescherming biedt tegen bacteriën die in de omgeving aanwezig zijn.

 

Winterwerkzaamheden

De afgelopen vorstperiode hebben we niet stil gezeten. Het koude, maar prachtige vriezende weer bood de mogelijkheid om werk uit te voeren wat normaal bijna niet mogelijk is. Vooral het natuurland in Loosdrecht en Vreeland is weer opener geworden door het maaien van pitrussen en wegzagen van bomen die spontaan opkomen in de slootkanten.

Pitrus is een biesachtige plant uit de russenfamilie die vooral voorkomt in onbemeste, iets zure, vochtige graslanden. Vooral op plaatsen waar regenwater niet snel wegzakt. Het is bovendien een taaie, stengelige plant met weinig voedingswaarde, waardoor koeien ze niet snel zullen eten. De waarde voor de natuur is beperkt tot het bieden van dekking en overwinterplaats voor kleine fauna als veldmuizen en een enkele ringslang. Daarom moet pitrus niet gaan domineren in het natuurgrasland.

Veel natuurlijke manieren om die dominantie tegen te gaan zijn er niet. Alleen het maaien in het najaar of winter, gevolgd door een vorstperiode kan ervoor zorgen dat het aandeel pitrus in de vegetatie van het grasland afneemt. Daar hebben we de vorstperiodes voor benut. Op sommige plaatsen waar het in de zomer vaak al te nat is om te rijden, was nu dankzij de vorst de bodem ideaal om te maaien.

Naast het maaien van pitrussen hebben we ook riet gemaaid en veel bomen weggehaald op plaatsen aan verlandingsoevers waar je normaal nauwelijks kan lopen.

Nu zorgde het ijs ervoor dat die plaatsen wel bereikbaar waren. Het dikke hout namen we mee en wordt brandhout. De dunne takken, met daarop het riet en maaisel werden achtergelaten in het moerasbos, zodat er broeihopen ontstaan waarin ringslangen komend jaar hun eieren kunnen leggen.

Zo helpen we de natuur een handje en voorkomen we dat het landschap dichtgroeit.

Vers vlees bestellen

Afgelopen week hebben we weer een koe laten slachten. Dus u kunt weer vers vlees bestellen!

Aanstaande dinsdag hopen we het vlees in te pakken. Tot en met maandag 19 maart kunt u uw bestelling doorgeven. U kunt ook speciale wensen doorgeven wat betreft het gewicht of delen die niet op de prijslijst staan. Vanaf woensdag 21 maart staat uw bestelling klaar om op te halen.

Kers(t)vers vlees bestellen en een terugblik over afgelopen jaar

Beste vleesklant,

Voor de laatste keer dit jaar hebben we weer een koe laten slachten. Dus u kunt weer vers vlees bestellen!

Let op: deze keer niet op een dinsdag, maar aanstaande woensdag hopen we het vlees in te pakken. Tot en met dinsdag 19-12 kunt u uw bestelling doorgeven. U kunt ook speciale wensen doorgeven wat betreft het gewicht of delen die niet op de prijslijst staan. Vanaf donderdag 21-12 staat uw bestelling klaar om op te halen.

Rest ons om u te bedanken voor het vertrouwen dit jaar! Dat heeft ons goed gedaan en geeft ons veel voldoening om door te gaan met de manier van boeren zoals we nu doen. Hieronder een inkijkje.

Afgelopen jaar hebben we weer heel wat werk verzet en dat kan alleen als je toegewijd bezig bent. Afgelopen winter is Hendrik op eigen initiatief gestart met de opleiding Natuurondernemer. Dit is een deeltijd-opleiding waarin je klaargestoomd wordt om als vakbekwaam en zelfstandig natuurbeheerder aan de slag te gaan. Het doel was om meer natuurgebieden te beheren als partner van Natuurmonumenten en de veestapel wat uit te breiden omdat we nauwelijks aan de vraag van ons vlees kunnen voldoen.

Kleine vuurvlinder op een grote kattenstaart met op de achtergrond onze koeien in het natuurgrasland in Loosdrecht

In het voorjaar kregen we plotseling het bericht dat ook wij fosfaatrechten nodig zouden hebben voor ons jongvee. Dit ondanks dat we niet tot de melkveehouderij behoren en de omvang van onze vleesveesector alleen maar afneemt. Dat was een dikke streep door de plannen om wat uit te breiden. Nog steeds is de uitwerking voor vleesvee, waar wij onder vallen, niet duidelijk, terwijl de fosfaatrechten per 1-1-2018 ingaan.

Toch willen we ons werkplezier niet laten ontnemen door dergelijke regeldruk en hebben we afgelopen zomer tussen de buien door onze weilanden en natuurgraslanden kunnen hooien om genoeg voer voor de winterperiode te kunnen winnen. Een aanzienlijk deel van het natuurhooi is van mindere kwaliteit, dus gebruiken we dat als strooisel in de potstallen. Hiermee besparen we op stro-aankoop en het werkt mee in ons streven om de mineralenkringloop verder te sluiten. Komend voorjaar zorgt dit strooisel voor mooie vaste mest om de weilanden mee te bemesten. En vooral op vaste mest komen insecten af en dat zijn weer de voedselbronnen voor weidevogels, die procentueel even snel afnemen als het aantal boeren.

Ook insecten nemen dramatisch af de laatste 30 jaar volgens onderzoek, waarbij met een dikke vinger naar de landbouw gewezen wordt. Boeren moeten natuurinclusiever gaan werken en geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. En dat is nou net iets waar we al een aantal jaar mee bezig zijn, met het beheer van natuurgraslanden en sinds dit jaar omschakeling naar biologische landbouw, wat twee jaar duurt. In feite is dat voor ons hoofdzakelijk een administratieve verandering omdat we toch al jaren geen kunstmest strooien en onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken.

Rotatiebegrazen in ons eigen bloemrijke grasland.

Verder hebben we dit jaar de koeien anders laten weiden volgens het rotatiebegrazen. Ook dit moet de bloem- en insectenrijkdom laten toenemen. Met rotatiebegrazen lopen koeien een korte tijd op een beperkt oppervlak en krijgen ze iedere dag een nieuwe strook gras. Voordeel hiervan is dat ze alle grassen en kruiden opeten en de wei daarna 4 tot 6 weken rust krijgt om te herstellen, bloeien en zaaien. Doordat de koeien maar op een beperkt oppervlak lopen, krijgt het grootste deel van de weide rust en staan er de hele zomer bloemen. Bovendien wordt zo de meeste CO2 vastgelegd in de bodem.

Onze stallen zijn bedekt met zonnepanelen, zodat we in onze eigen stroombehoefte kunnen voorzien. Alle koeien staan momenteel in de stal omdat de bodem beweiding vanwege de nattigheid niet toelaat. De meeste koeien dragen een kalf en we kijken al weer uit naar het komende jaar.

Wij wensen u fijne dagen en een gezond en gelukkig 2018!

 

Vers vlees

Afgelopen week hebben we weer een koe laten slachten. Dus u kunt weer vers vlees bestellen!

Aanstaande dinsdag hopen we het vlees in te pakken. Tot en met maandag 6-11 kunt u uw bestelling doorgeven. U kunt ook speciale wensen doorgeven wat betreft het gewicht of delen die niet op de prijslijst staan.

Vanaf woensdag 8-11 staat uw bestelling klaar om op te halen.

 

De afgelopen weken was de afname van insecten groot nieuws. Wij doen het hele jaar ons best om voor ze te zorgen door insectvriendelijk maaibeheer, waardplanten en beschutting. Hieronder een aantal foto’s van vlinders die we afgelopen jaar tegenkwamen in onze (natuur)graslanden. 

 

Koeien in de wei

Sinds afgelopen zaterdag lopen de koeien met kalfjes weer buiten. Ze hadden er wel weer zin in, hoewel er niet uitbundig gedanst werd. De koeien hadden vooral zin om weer lekker te grazen in plaats van hooi en kuilgras te eten.

De deur van de stal staat voorlopig open, dus met het voorspelde gure weer komend weekend, kunnen ze kiezen of ze naar buiten gaan of liever binnen zijn. De jongste kalfjes kozen vanmiddag al weer voor de beschutting van de stal.

20170408_103251<img
20170408_103306
20170408_103320
20170408_103629 20170408_103641

Eerste nakomeling van Ianis geboren

Vandaag is het eerste kalfje van Ianis geboren. Toen we vanmorgen vroeg in de stal kwamen was de geboorte al in volle gang en na enige assistentie zette Lolette een mooi lang stierkalf op de wereld. Daarna zijn we naar ons werk gegaan in de wetenschap dat moeder Lolette goed voor het kalf zou zorgen.20170313_080108

Vanmiddag liep het kalfje, netjes droog gelikt door de moeder, al in het rond te springen. Een teken dat het vitaal is en al biest (eerste melk) gedronken heeft. Het drinken van biest is essentieel, omdat dit zeer veel antistoffen bevat, waardoor het kalfje weerbaar wordt tegen allerlei ziektekiemen. Al met al een mooie start van de lente op de boerderij!

20170313_172417

Stier Ike verkocht voor de dekkerij

Afgelopen week hebben we afscheid genomen van onze fokstier Ike. Hij mag in Zeeland voor nog meer mooie nakomelingen gaan zorgen.

We hebben hem verkocht omdat we af en toe ‘nieuw bloed’ aan de veestapel willen toevoegen. Ike zijn oudste dochters gaan over ongeveer een maand afkalven van onze andere stier Ianis en komend voorjaar kunnen nog meer nakomelingen van Ike gedekt worden. Daarvoor zijn we nog op zoek naar een nieuwe stier die net als Ianis genetisch hoornloos is en zo de plaats van Ike in kan nemen.

Gelukkig hebben we net als mooie nakomelingen ook foto’s ter herinnering aan onze krachtpatser, zoals deze: Ike als ‘bull’dozer in actie om meer biodiversiteit te creëren in het natuurgrasland van de Vuntus 😉
DSC_0913
DSC_0914
DSC_0915 DSC_0916

Jongvee in de nevel

Hoewel de bodemgesteldheid wel minder wordt na de vele regen de afgelopen weken, hebben onze pinken het nog prima naar de zin buiten. Vandaag was het weer prachtig om ze nieuwsgierig uit de mist tevoorschijn zien komen. Bij het tegenlicht van de zon die door de nevel heen probeert te schijnen is het net alsof de pinken een gouden randje rond de oren hebben… Genieten!dsc_0924dsc_0923dsc_0933

Gras inkuilen

Deze week hebben we maximaal geprofiteerd van het mooie weer en heel veel gras voor de komende winterperiode geoogst. Het waren lange dagen, maar het geeft veel voldoening als het gras weer droog van het land komt en er voldoende voorraad aangelegd kan worden. Hieronder een paar actiefoto’s van het wiersen/harken bij de ondergaande zon, met dank aan Bert Brons.

_MG_7111 _MG_7097 _MG_7092

Fokkerijpraat

Dit jaar hebben we Ianis bij het jongvee en de afgekalfde vaarzen gedaan. We hebben hoge verwachtingen van fokkerijprestaties van Ianis. Hij ontwikkeld zelf erg goed en is inmiddels ruim 2,5 jaar oud en een imposante verschijning geworden.

DSC_0558

Ianis

 

DSC_0564

Justine, 2-jarige vaars met als vader Adelaar en met stierkalf Madrid (vader Ike)

DSC_0529

Linda, de oudste nakomeling van Ike

 

DSC_0952

Golette (vader Tatius), hier 5 jaar oud, met haar 4-de superkalf Montreal (vader Ike). Deze koe voldoet helemaal aan ons fokdoel: Vruchtbaarheid, geboortegemak, melkgift, bespiering, skelet, efficientie! Madrid komt in het najaar te koop voor de fokkerij. Reserveren kan nu al!

 

DSC_0854

Ike

DSC_0847

Nogmaals Ike

 

 

 

Natuurgraslanden

Sinds kort lopen onze koeien weer in natuurgraslanden van Natuurmonumenten. Dit jaar in Vreeland en voor het eerst ook in Loosdrecht. Naast het feit dat ze voor heerlijk vlees zorgen, zijn ze ook heel goed in natuurbeheer.

Door hun selectieve graasgedrag, zorgen onze koeien ze voor meer variatie en biodiversiteit, en meer ruimte voor bijzondere planten. De mest die ze achterlaten voedt insecten en bodemleven, die op hun beurt weer een prooi zijn voor vogels. De mest van onze koeien staat dus aan de basis van een belangrijke voedselpiramide. Bovendien leveren de koeien met hun kalfjes ook door hun aanwezigheid een bijdrage aan een aantrekkelijk landschap. Oordeelt u zelf maar…

DSC_0510

Natuurgraslanden bij de Vuntus, Loosdrecht

Grasland Wijde Blik, Vreeland

Natuurgrasland bij het Wijde Blik, Vreeland

DSC_0527

Bloemrijk grasland met Stier Ianis en zijn kudde in Loenersloot

 

Eerste kalf van 2016

Gisteren werden we verblijd met het eerste kalf van dit jaar. Koe Erna heeft een stierkalfje van 36 kg gekregen die we Marinus genoemd hebben.

Zoals op de foto te zien is: Erna past goed op haar kalf. Pottenkijkers worden argwanend gadegeslagen.

IMG_20160215_193620

Nieuw bloed in de stal

Sinds kort hebben we waarschijnlijk de primeur van Nederland in de stal, namelijk Ianis PP van ’t Hoogeveld.

Ianis heeft namelijk van nature geen horens (polled) en bezit de genen voor deze eigenschap homozygoot. Dat wil zeggen dat alle nakomelingen van Ianis van nature hoorloos zullen zijn. Zover wij weten is Ianis de eerste in Nederland gefokte stier homozygoot hoornloos is. Vandaar ook PP achter zijn naam. Heterozygoot hoornloze (Pp) stieren zijn er al wel enkele jaren in Nederland, maar van hun nakomelingen is slechts 50% hoorloos.

IMG_4194

 

 

 

 

 

detail_dier_dier_7333-page1

Nieuwe producten

We hebben de prijslijst aangevuld met nieuwe onderdelen waar regelmatig vraag naar is. De volgende koe hopen we 20 oktober in te pakken, de eerste bestellingen zijn al weer binnen, dus wees er snel bij…

 

Genomics fokstier Ike

Vandaag kregen we de genomische index van onze jonge fokstier Ike binnen. En het resultaat bevestigt onze verwachtingen.

Een paar maanden geleden hebben we haren van Ike verzameld, met haarwortel erbij, want uit de haarwortels wordt het dna onderzocht. Vervolgens hebben we de haren in een zakje met een begeleidende brief naar Boisseuil in Frankrijk gestuurd en restte ons niets meer dan de nota betalen en het resultaat afwachten.

Uit de haarwortels wordt het dna gehaald en vervolgens vergeleken met dna van andere stieren. Dit vergelijken gebeurt op basis van merkers. Merkers zijn stukken dna die een bepaalde eigenschap weergeven. Bij het onderzoek in Frankrijk zijn 7000 merkers gebruikt en vergeleken met een referentiepopulatie van meer dan 3000 overwegend Limousinstieren. Hoe groter de referentiepopulatie, hoe hoger de betrouwbaarheid van de index, vandaar dat het onderzoek ook in Frankrijk gebeurd. Daar is de populatie immers nog steeds het grootst.

Hieronder het resultaat van Ike, de vetgedrukte cijfers zijn de score, daarna het rasgemiddelde en als laatste de index (100= gemiddeld).

Geboortegemak (FN)  5  7  98

Groeipotentie (CR)  6  3  104

Spierontwikkeling (DM)  9  6  107

Afkalfgemak (AV)  5  4  101

Melkgift (AL)  5  6  99

Over de uitslag zijn we tevreden. Het is eigenlijk wel wat we verwacht en gehoopt hadden. De kalveren van Ike worden redelijk vlot geboren en dat is ook onze ervaring tot nu toe. De kalveren groeien snel, zijn meer bespierd dan groot. Ondanks de extra bespiering, is de verwachting dat de nakomelingen van Ike, zelf gemakkelijk afkalven en over dat vooruitzicht zijn we het meest verheugd!

Hieronder Ike met duidelijk meer aandacht voor de kudde dan voor de fotograaf.

IMG_20150420_171551

 

Natuurbeheer

Sinds dit voorjaar lopen een aantal van onze koeien en kalfjes op de graslanden van natuurgebied ‘het Wijde Blik.’ Door te grazen dragen ze bij aan het in standhouden van het kruidenrijke natuurgrasland. En zo te zien hebben ze het prima naar hun zin.

IMG_3405 IMG_3412IMG_3416

Koeiendans

Afgelopen vrijdag gingen bij ons de koeien voor het eerst dit jaar de wei in.

Een echte koeiendans met gekke bokkensprongen bleef uit. En aan het einde van de dag toen het wat kouder werd, kwamen veel koeien weer vrijwillig de stal in. Blijkbaar hadden ze het in de stal niet slecht. Wat wil je trouwens, in de stal krijgen ze al het eten voorgeschoteld aan het voerhek. In de wei moeten ze zelf grazen.

Op de voorgrond in het midden: Uselia, de koe van ons logo, inmiddels 12 jaar oud, maar nog steeds een krasse tante.IMG_3369

 

Hier een stoere foto van Linda, de eerste vrouwelijke nakomeling van Ike

IMG_3375

 

Lente op de boerderij!

Vandaag is het eerste kalfje van dit jaar geboren en bovendien heeft Dieke puppies gekregen. De lente is bij ons dus begonnen!

Koe Ivette kreeg vanmorgen haar eerste kalf, een prachtig stierkalf, die we Louis genoemd hebben. Dit jaar is de letter L aan de beurt als beginletter van de namen, dus als u nog iemand wil vernoemen, laat het ons weten….. Er komen als het goed is nog 30 kalfjes!

Moeder en zoon maken het uitstekend. Zoonlief heeft zijn buik als rondgedronken en maakte vanavond al kleine sprongetjes door het hok. Op de achtergrond is vader Ike te zien, voor wie het de eerste nakomeling is.

IMG_3998

 

Voor ons is het altijd een beetje spannend als de eerste kalveren geboren worden, zeker nu het de eersten van een ‘nieuwe’ stier zijn. Worden gemakkelijk geboren en gaan ze vlot drinken bij hun moeder? Dat is bij dit kalf zeker het geval. Hij weegt overigens 43 kilo.

De geboortepret kon niet op vandaag, want ons kooikerhondje Dieke is vandaag ook moeder geworden van 8 puppies. Ook voor haar is het de eerste keer dat ze puppies kreeg. Ze zijn nog piepklein en hebben nog veel rust nodig, maar ze zien er kerngezond uit en drinken goed.

IMG_20150305_154846

 

Opstallen

De koeien met kalveren zijn, na een mooie lange zomer, inmiddels weer drie weken binnen in de stal.

Doordat we de bodem van onze weilanden bestaat uit een dun laagje klei op veen, is het snel drassig in het najaar. Dan gaan de koeien de grasmat vertrappen, kunnen ze geen schoon gras meer eten en staan ze in de modder. Kortom dan is het de hoogste tijd om ze naar binnen te halen. Ook blijven de kalveren beter doorgroeien als ze op tijd naar binnen kunnen. Een oude wijsheid zegt daarom ook over kalveren die te lang buiten lopen: ‘in een natte herfst groeit alleen nog maar het haar.’

De pinken lopen nog wel buiten. Ze zijn nog niet zo zwaar als volwassen koeien en vertrappen daarom minder. En omdat het koppel niet zo groot is en ze iedere paar dagen een schone wei krijgen, hebben ze het nog naar hun zin buiten. Hoewel het de komende dagen niet meer moet regenen, anders wordt ook voor de pinken de bodem te nat.

Om nog even na te genieten van de prachtige zomer nog een mooie foto van Francien (v. Tatius), met op de achtergrond Uselia (v. Plato LCO)
IMG_2528

Stier Adelaar verkocht!

Na  ruim 3 jaar trouwe dienst was Adelaar toe een een nieuwe uitdaging. En die uitdaging hebben we voor hem gevonden bij biologische boerderij de Koningshoeve in Spaarnwoude.

Bij ons heeft hij al voor 36 vrouwelijke nakomelingen gezorgd. En we hebben met Ike een goede opvolger. Dus vandaar dat we een nieuwe kudde zochten voor onze superbul.

IMG_2525 IMG_2534

 

 

Adelaar

Nakomelingen bij ons op de boerderij:

Ivelien 18 mnd

Ivelien (v. Adelaar) 18 mnd oud

Imaine (v. Adelaar) 16 mnd oud

Ivette 16 mnd

Ivette (v. Adelaar) 16 mnd oud

Janette en moeder Enette

Janette (v. Adelaar) en moeder Enette (v. Voute)

Evelien en Juwel

Juwel (v. Adelaar) en moeder Evelien

Juwel (v. Adelaar)

Justine (v. Adelaar) en Jantine (v. Adelaar met moeder Fatima (v. Tatius)

Opendag op zaterdag 14 juni

Dit jaar doen we mee met de open dagen van vleesveeboerderijen in heel Nederland. Georganiseerd door LTO Nederland en de Federatie van Vleesveestamboeken.

Op zaterdag 14 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur is iedereen speciaal welkom op onze boerderij!

U kunt rondkijken in de stal en in het weiland, uiteraard staan we paraat om onze manier van boeren toe te lichten en u kunt vers vlees kopen. En niet te vergeten: de broodjes limoburger zijn er weer!

Tot dan!

IMG_2973

Gras inkuilen

Het is altijd weer een drukke tijd, afgelopen twee dagen hebben we de wintervoorraad kuilgras aangelegd. De hele week hielden we het weer nauwlettend in de gaten en toen bleek dat het dit weekend mooi weer werd, hebben we gisteren ongeveer 13 ha gras laten maaien en vandaag hebben we het gras op het erf ingekuild. Er is dit voorjaar zeer veel gras gegroeid, zodat we nu al voldoende hebben voor de komende winter.

Op de foto wordt helemaal rechts het gras gewierst en links opgeladen.

CAM00300

Op het erf wordt de kuilbult aangelegd en het gras wordt goed vastgereden om zo veel mogelijk zuurstof tussen het gras vandaan te drukken. Daardoor verloopt de conservering beter.

CAM00303

Door de bult secuur luchtdicht af te dekken met meerdere plastic, wordt alle nog aanwezige zuurstof en een groot deel van de suiker in het gras, omgezet door bacteriën in melkzuur en kooldioxide. Als de zuurgraad gedaald is tot een pH-waarde van minder dan 5, is de conservering geslaagd en zal de kuil na het openen in de winter niet snel bederven.

De autobanden leggen we erop om te voorkomen dat het zeil wegwaait.

CAM00304

 

 

 

Bloeiende slootkanten

Doordat we de slootkanten niet bemesten, groeien er steeds meer plantensoorten. Dat is leuk voor de bijen en hommels, maar vooral een prachtig gezicht met alle kleuren. Soorten als zuring, koekoeksbloem, pinksterbloem, dotterbloem, verschillende soorten boterbloem, verschillende soorten klavers, veldkers en muur staan nu uitbundig te bloeien. En o ja, het vergeet-mij-nietje ook.

CAM00284

Koeien in de wei

Ook op de Meierij lopen de koeien weer buiten. Afgelopen donderdag zijn alle jongvee en koeien met de oudste kalveren naar buiten de wei in gegaan. Een aantal hoogdrachtige koeien en de koeien met de jongste kalveren staan nog binnen. Inmiddels zijn er al 16 kalfjes geboren.

IMG_3732

IMG_3713

Een aantal koeien heeft maar 3 maanden in de stal gestaan, zo ook de twee jonge koeien in het midden van de foto hierboven. Deze vaarzen gingen pas begin januari, toen de bodem vanwege de regen te zacht werd, naar binnen. Ze zijn inmiddels 2 jaar oud geworden, hebben een prachtig kalf gekregen en lopen nu weer buiten tussen het groene gras en kruiden, gele paardebloemen en paarse pinksterbloemen.

IMG_3726Ook de pinken (jongvee) loopt weer buiten. Deze pinken zijn ongeveer 1 jaar en allemaal nakomelingen van Adelaar. Onlangs werd bekend dat een eerdere nakomeling van Adelaar, Duvienne bij een andere veehouder als excellent beoordeeld en ingeschreven met een unieke score van 91 punten voor algemeen voorkomen.

Eerste kalfje geboren

Volgens onze berekening konden de eerste kalfjes eind februari al geboren worden, dus we verwachtten ze al poosje maar we werden vanmorgen toch blij verrast toen er een kalfje tussen de koeien liep. En daarmee is het op de Meierij nu ook echt voorjaar.

IMG_3594

De moeder staat rechts op de foto en is onze oudste koe, Uselia. De vader, Adelaar staat links ook toe te kijken. Het kalfje is een vaars en we noemen haar Justine. Dit jaar krijgen alle kalfjes een naam met de letter J.

Ik was erg benieuwd wat ze woog, het bleek 42 kilo te zijn. Hoe doe je dat vraagt u zich af? Nou gewoon zo! (Sorry mam)IMG_3591

Kraamvisite!

IMG_3596

Waar zit het harinkje in de koe?

In het prachtige document De soorten vlees Rund wordt in beeld gebracht waar de verschillende vleesdelen van de koe zich bevinden. Aan het eind staat een opsomming hoe de delen bereid kunnen worden. Erg informatief. Het document is een uitgave van SVH Warenkennis. De onderdelen: harinkje van het peeseind, klapstuk, vinkelap (bavette) staan allemaal vermeld. Alleen de longhaas ontbreekt helaas.

Nieuw: Biefburger

Onlangs hebben we de Biefburger aan onze winkel toegevoegd.

biefburgeropbord

De biefburger bestaat uit licht gekruid tartaar vermengd met grove stukjes groenten. Uiteraard zonder e-nummers en andere kunstmatige stoffen, maar met alleen maar pure ingrediënten: zeezout, paprika, ui, prei, peper, foelie, gember en koriander.

We hopen natuurlijk dat het net zo`n succes wordt als de limoburger al jaren is.

Naast de biefburger hebben we ons assortiment ook uitgebreid met ‘vergeten’ delen als longhaas, klapstuk en peeseind. Deze delen zijn beperkt beschikbaar, dus reserveren kan handig zijn.

Jongvee bijna naar de stal

Vandaag hebben we het jongvee wat nog

CAM00198buiten loopt voor de laatste keer een nieuwe wei gegeven. De regenbuien van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat de bodem nu echte flink drassig is geworden. Verder groeit het gras nauwelijks meer, dus volgende week mogen ze naar de stal. Dan kunnen we ze nog even extra goed verzorgen, want eind februari kunnen de eerste kalfjes geboren worden.

Respect voor het dier

Voor een stukje vlees is een dier geslacht. Bijna iedereen weet het, maar bijna niemand wil er op attent gemaakt worden. En toch eet je veel bewuster als je er wel even bij stil staat en bedenkt hoe het dier geleefd heeft.

Het heeft allemaal met respect voor het dier te maken. Ook daarom vinden we het belangrijk dat er zo min mogelijk met dieren en voedsel gesleept wordt. En het vlees moet het liefst zo min mogelijk bewerkt worden en er moeten zeker geen kunstmatige stoffen aan toegevoegd worden. Dan kun je echt proeven wat je eet en het smaakt ook veel lekkerder!

Hier een interessante uitzending van DWDD over een Ode aan de koe

Streekproducten houden de koeien in de wei

Wist u dat u door streekproducten rechtstreeks bij de boer te kopen, u kan blijven genieten van koeien in de wei?

In Nederland lopen meer dan 2/3 van het totale aantal koeien in de wei. Dat percentage daalt wel langzaam, maar niet zo snel als u wellicht denkt. Dat sommige delen van het land vrijwel geen koe te zien is, terwijl er pakweg 20 jaar geleden nog verschillende koppels koeien te zien waren, ligt meer aan de schaalvergroting die opgetreden is. Waar vroeger 5 koppels koeien liepen, lopen er nu nog maar 2. Daarnaast is de periode van weidegang is korter geworden. Hielden vroeger de boeren de koeien van april tot november dag en nacht buiten. Nu is dat vaak van juni tot september grotendeels alleen overdag. De reden hiervan is dat grote koppels koeien makkelijker te ‘managen’ zijn door ze binnen bij te voeren en daarbij beperkt te weiden.
Een boer die zijn producten rechtstreeks aan de consument verkoopt is vaak kleinschaliger en meer bewust bezig met de wensen van de consument. Bovendien smaken de producten van grazende koeien lekkerder. Voor hem is het veel logischer dat koeien buiten lopen.

Vandaar dat u door producten rechtstreeks bij de boer te kopen onbewust een bijdrage levert aan het aantal koeien in de wei!