Meierij logo

Vandaag kregen we de genomische index van onze jonge fokstier Ike binnen. En het resultaat bevestigt onze verwachtingen.

Een paar maanden geleden hebben we haren van Ike verzameld, met haarwortel erbij, want uit de haarwortels wordt het dna onderzocht. Vervolgens hebben we de haren in een zakje met een begeleidende brief naar Boisseuil in Frankrijk gestuurd en restte ons niets meer dan de nota betalen en het resultaat afwachten.

Uit de haarwortels wordt het dna gehaald en vervolgens vergeleken met dna van andere stieren. Dit vergelijken gebeurt op basis van merkers. Merkers zijn stukken dna die een bepaalde eigenschap weergeven. Bij het onderzoek in Frankrijk zijn 7000 merkers gebruikt en vergeleken met een referentiepopulatie van meer dan 3000 overwegend Limousinstieren. Hoe groter de referentiepopulatie, hoe hoger de betrouwbaarheid van de index, vandaar dat het onderzoek ook in Frankrijk gebeurd. Daar is de populatie immers nog steeds het grootst.

Hieronder het resultaat van Ike, de vetgedrukte cijfers zijn de score, daarna het rasgemiddelde en als laatste de index (100= gemiddeld).

Geboortegemak (FN)  5  7  98

Groeipotentie (CR)  6  3  104

Spierontwikkeling (DM)  9  6  107

Afkalfgemak (AV)  5  4  101

Melkgift (AL)  5  6  99

Over de uitslag zijn we tevreden. Het is eigenlijk wel wat we verwacht en gehoopt hadden. De kalveren van Ike worden redelijk vlot geboren en dat is ook onze ervaring tot nu toe. De kalveren groeien snel, zijn meer bespierd dan groot. Ondanks de extra bespiering, is de verwachting dat de nakomelingen van Ike, zelf gemakkelijk afkalven en over dat vooruitzicht zijn we het meest verheugd!

Hieronder Ike met duidelijk meer aandacht voor de kudde dan voor de fotograaf.

IMG_20150420_171551

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *