Meierij logo

Dit jaar is het precies twintig jaar geleden dat we limousinkoeien hebben op de boerderij. De eerste limousinkoeien waren Maartje, Marije, Gardina en Gentille. De laatste twee kochten we op een veiling terwijl ze drachtig waren. De nakomelingen van die koeien stonden aan de basis van Lilly en Nina, de koe en pink waar we afgelopen weekend mee naar de nationale limousinkeuring in Marienheem gingen. En met succes, want onverwacht werd Nina de kampioen bij de pinken.

We hebben verschillende keren meegedaan met de nationale keuring en ook wel prijzen gewonnen, maar nog nooit hadden we een kampioen. Meestal werden er dieren kampioen die maanden lang met een speciaal voerrantsoen klaargestoomd werden voor de keuring. Wij haalden de koeien meestal pas een week voor de keuring uit de wei gehaald om ze tam en halstermak te maken en dan kwamen ze op de keuring massa tekort ten opzichte van de andere dieren. Nu we de laatste twee jaar bezig zijn met stripgrazen, hebben we het niet anders aangepakt. We hebben wel het gevoel dat we het stripgrazen steeds beter in de vingers krijgen en ook de koeien en het gras hebben het systeem beter leren kennen. Daardoor is de hergroei van het gras beter, zijn de koeien gezonder en groeien ze beter.

De avond voor de keuring. Lilly en Nina staan er keuring gewassen en geschoren bij.

De week voorafgaand aan de keuring is het altijd hectisch. De dieren moeten tam gemaakt worden en aan een halster leren lopen. Verder moet er bloed onderzocht worden op verschillende dierziektes, de dierenarts moet ze klinisch controleren op besmettelijke (huid)aandoeningen. Kort voor de keuring moeten ze gewassen, de staarten mooi opgeschoren, gekamd en gepoetst worden zodat ze de dag van de keuring op hun mooist staan te glimmen.

Nina en Lily op de stand

Op de zaterdag van de keuring moesten we op tijd weg om voor 8.00 uur in Marienheem te zijn. Gelukkig ging de reis voorspoedig en kwamen de dieren redelijk rustig bij het keuringsterrein aan. Na ze even afgespoeld te hebben, kwamen ze op de stand aan, waar ze meteen hooi gingen eten en wij ze nog een keer oppoetsten.

De eerste plaats voor Nina (links)

Als eerste was de beurt aan Nina. Zij een hoornloze dochter van Ianis x Linda, is anderhalf jaar oud en is het toonbeeld van onze eigen fokkerij, ze is namelijk de zevende generatie, na de stammoeder Gardina, die bij ons geboren is. In de rubriek pinken werd ze op de eerste plaats gezet door de jury vanwege haar mooie bespiering, fijnheid en correcte bouw. En omdat er maar een rubriek pinken was, was ze dus meteen officieus kampioen. In de middagronde waar alle eerste en tweede geplaatste dieren uit hun rubriek de strijd aan gaan voor het kampioenschap werd de keuze van de jury nogmaals bevestigd en was het kampioenschap een feit.

Lilly op de tweede plaats (rechts)

Onze koe Lilly moest het in haar rubriek opnemen tegen de meervoudig nationaal kampioene Corien. Lilly is de zesde generatie na stammoeder Gentille. Met haar jonge leeftijd van 3,5 jaar was ze niet opgewassen tegen het formaat en gewicht van de elfjarige Corien. Meer dan een tweede plaats zat er voor haar dus niet in.

Voor ons was het een bijzonder geslaagde dag. Ook het contact, vergelijken en bediscussiëren met collega-limousinfokkers is altijd leuk. Na een lange terugreis, die dankzij file nog langer duurde, kwamen de Lilly en Nina tegen de avond weer veilig thuis, waar ze vanwege het mooie weer, meteen weer rustig de wei in konden. En wat was het eerste dat ze deden?

Grazen alsof ze niet weggeweest waren!

Nina en Lilly weer in de kudde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *