Meierij logo

Op zaterdag 30 november was de Nederlandse Vleesvee Manifestatie in Zwolle. Dit is een tweejaarlijkse show waarbij alle vleesveerassen getoond worden. Wij deden dit jaar ook mee met 6 dieren, waaronder onze stier Ianis en onze kampioenspink van vorig jaar, nu inmiddels koe: Nina met kalf Paula.

De voorbereidingen begonnen al weken van tevoren. Alle dieren moesten bloedgetapt, geënt en klinisch gekeurd worden om het risico op het verspreiden van ziektes tegen te gaan en uiteraard moest er geoefend worden met het netjes lopen aan een halster. Onze koeien laten we zo veel mogelijk in de wei lopen en aan bijvoeren doen we dan ook niet. Dit in tegenstelling tot de andere deelnemers aan de keuring. Vaak worden de keuringsdieren al geruime tijd op stal bijgevoerd zodat ze in topconditie op de keuring komen. Bij ons dus niet, maar wel zorgden we ervoor dat de dieren mooi schoon en de staarten netjes opgeschoren en gekamd waren.

We gingen ‘s morgensvroeg om 6.00 uur dan ook zonder hoge verwachtingen op pad om voor 7.30 in Zwolle aan te komen. Neef en collega Gert Zagt ging zelf niet met zijn vee naar de keuring, maar hielp ons met vervoer, oefenen en voorbrengen van de dieren. In de hal in Zwolle maakten we de dieren nogmaals schoon en opgepoetst en konden we ons opmaken voor de rubriek pinken waar we aan meededen. Een derde en vierde plek waren er voor Odina en Olivia, beide hoornloze dochters van Ianis.

Rechts: Odina en Olivia

De volgende rubriek waar we deelnamen was die van de koeien met kalf. Onze koe Nina had de hele zomer in het natuurland in Loosdrecht gelopen. Ruim 3 weken voor de keuring werd haar eerste kalf geboren. Met Paula, een vaarskalf van Jensuis PP zou Sophie gaan lopen. Nina was vorig jaar al bij de show in Marienheem geweest, dus wist al hoe ze zich moest gedragen. Ondanks de derde plaats in de rubriek, kreeg onze (klein)dochter Sophie wel de handen van het aanwezige publiek op elkaar voor het voorbrengen van het kalfje Paula.

Opstellen voordat we de ring in mogen
Rechts: Nina met kalf Paula

Daarna was nog de beurt aan Ianis in de rubriek oudere stieren. Ianis was wat nerveus in de ring, maar werd toch tot onze grote verrassing op de eerste plek gezet door de jury.

Ianis in de rubriek oudere stieren

We mochten in de middag met Ianis nog terugkomen voor de kampioenskeuring. Daar kwamen we net tekort voor de eerste plek, maar werd Ianis wel uitgeroepen tot reservekampioen stieren. Dus konden we net als vorig jaar met een beker en een rozet naar huis! Moe maar voldaan en dankbaar dat de dag zonder ongelukken verlopen was, kwamen we in de avond weer thuis en de dieren weer in de vertrouwde omgeving van de stal.

Inmiddels staat er hier een leuk filmpje online waar onze dieren ook volop te zien zijn.

Apetrots op het resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *