Meierij logo

Wist u dat u door streekproducten rechtstreeks bij de boer te kopen, u kan blijven genieten van koeien in de wei?

In Nederland lopen meer dan 2/3 van het totale aantal koeien in de wei. Dat percentage daalt wel langzaam, maar niet zo snel als u wellicht denkt. Dat sommige delen van het land vrijwel geen koe te zien is, terwijl er pakweg 20 jaar geleden nog verschillende koppels koeien te zien waren, ligt meer aan de schaalvergroting die opgetreden is. Waar vroeger 5 koppels koeien liepen, lopen er nu nog maar 2. Daarnaast is de periode van weidegang is korter geworden. Hielden vroeger de boeren de koeien van april tot november dag en nacht buiten. Nu is dat vaak van juni tot september grotendeels alleen overdag. De reden hiervan is dat grote koppels koeien makkelijker te ‘managen’ zijn door ze binnen bij te voeren en daarbij beperkt te weiden.
Een boer die zijn producten rechtstreeks aan de consument verkoopt is vaak kleinschaliger en meer bewust bezig met de wensen van de consument. Bovendien smaken de producten van grazende koeien lekkerder. Voor hem is het veel logischer dat koeien buiten lopen.

Vandaar dat u door producten rechtstreeks bij de boer te kopen onbewust een bijdrage levert aan het aantal koeien in de wei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *