Meierij logo

Afgelopen week hebben we weer een koe laten slachten. Dus u kunt weer vers vlees bestellen!

Aanstaande dinsdag hopen we het vlees in te pakken. Tot en met maandag 8 april kunt u uw bestelling doorgeven. U kunt ook speciale wensen doorgeven wat betreft het gewicht of delen die niet op de prijslijst staan. Vanaf woensdag 10 april staat uw bestelling klaar om op te halen.

Deze week hebben we veel voorjaarswerk gedaan op het land. Vorige week is de vaste mest uitgereden en dinsdag de dunne drijfmest. We verdunnen de drijfmest met zeewater, zodat het meer sporenelementen bevat, wat goed is voor de bodemgezondheid, biodiversiteit en de smaak van het gras. Bovendien zorgt het toevoegen van water voor minder stank en emissie van ammoniak. Ook wordt de mest dan sneller opgenomen door de bodem. Veel voordelen dus! De slootkanten bemesten we al jaren niet meer en sinds we de bagger na het sloten schonen niet meer in de kant laten liggen, zien we de slootkanten bloemrijker worden. Het meest springen de dotterbloemen in het oog in het vroege voorjaar.

Om ook later in het jaar meer kleur in de wei te krijgen hebben we donderdag de slootkanten van alle percelen en een heel perceel volledig door laten zaaien met een bloemen- en kruidenmengsel. In dit mengsel zit onder andere witte- , rode en rolklavers, cichorei, smalle weegbree en duizendblad. Deze kruiden zorgen voor meer biodiversiteit zowel in- als boven de grond, voedsel voor insecten en vlinders en hebben bovendien gezondheidsbevorderende eigenschappen voor de koeien. Ook eten de koeien ze graag. Een beetje variatie, daar houden onze koeien wel van! En mogelijk geeft het ook nog meer smaak aan het vlees. We zijn daarom erg benieuwd wat eruit komt.

En vrijdagmorgen werden we weer verrast door ons varken Annabel, waarbij met negen kerngezonde biggetjes geboren waren. Allemaal zijn ze heel levendig en schattig. Het is het tweede nest voor Annabel, die alle aandacht wel prima vond. Overdags kun je de biggetjes goed zien, maar in de avond en nacht kruipt Annabel met biggetjes weg onder een dikke laag stro zodat ze lekker warm blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *